Ads 468x60px

luni, 13 august 2012

Tomate ca le carte

Bună!


Tomatele sunt furnizoare de principii nutritive, de săruri minerale, de vitamine fiind unul din fructele cele mai răspândite. Valoarea alimentară a tomatelor este un motiv temeinic pentru cultura lor în sistem ecologic.

Tomatele sunt specii erbacee, anuale, cu tulpina dreaptă sau târâtoare, ramificată și sistem radicular natural pivotant. Prima inflorescență apare după 4-9 frunze adevărate.Fructul este o bacă. Ciclul de vegetație durează între 120-150 de zile la cultivarea timpurie, iar la cea pentru industrializare 200-250 de zile.

Mulți dintre noi știm că tomatele sunt plante termofile(limite de creștere și dezvoltare între 7-8 gC și 35-36gC). Preferă solurile fertile, cu conținut ridicat în humus, permeabile, însorite. Este o specie exigentă la umiditatea din sol.

Alegerea sortimentului este o etapă importantă. Această etapă trebuie realizată în funcție de necesitățile și condițiile fiecăruia.

Tehnologia de cultivare urmează aceleași verigi ca la cultura convențională: alegerea și pregătirea terenului, înființarea culturii, lucrările de întreținere și recoltare.

Alegerea terenului se realizează ca în mod convențional, singura cerință ce trebuie respectată este ca terenul să fi trecut prin perioada de conversie. Acesta trebuie să fie plan sau cu o pantă ușoară, orientate spre sud, să fie fertile. Pregătirea terenului este asemănătoare cu modul de pregătire de la culturile convenționale, dar cu reguli mai stricte (de ex. resturile vegetale se toacă și rămân pe sol pentru încorporare etc.).

Înființarea culturii se realizează de regulă prin răsad de 35-55zile.Producerea răsadurilor trebuie să fie realizată tot în sistem ecologic. Alegerea cultivarurilor- se ține cont de sistemul de cultură practicat. Plantarea se realizează manual, pe rânduri cu recomandarea ca distanța dintre rânduri să fie mai mare decât în sistem convențional. Se pot realiza și culturi asociate, tomatele merg bine cu țelina, fasolea sau ceapa. 

Lucrările de întreținere sunt cu caracter general și special. Printre lucrările de întreținere amintim: completarea golurilor, prășitul, irigarea, fertilizarea fazială, combaterea buruienilor, combaterea bolilor și dăunătorilor, mulcirea, palisarea, cârnitul, îndepărtarea frunzelor, recoltarea. (Vom trata în detaliu aceste lucrări în viitoare postări.)

Pe scurt acesta e drumul spre obținerea tomatelor.


V-am pupat!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu